// you’re reading...

Online Marketing

Alexa, de grote onbekende


Zoals ik in mijn vorige post al melde is mijn pagerank gestegen. Door de geweldige plugin voor Firefox blijf ik op de hoogte van mijn actuele pagerank, of ik al in DMOZ sta (dat blijkt het geval) en……… van mijn Alexa ranking. Alexa is een groot vraagteken. Van wie is het, wat is het, wat kun je ermee, wat betekent de ranking en hoe kom ik hoger in die ranking? Ik had geen idee. Daarom heb ik mijn zondagmiddag besteed aan een zoektocht:

 • Alexa is onderdeel van Amazon.
 • In hun eigen woorden: ‘Alexa is gathering Web information and learning from content and paths to create the Alexa Service‘. Daar kun je dus niks mee. Voor zover ik het begrijp leveren ze een toolbar (en die is erg handig weet ik nu, downloaden dus). Deze toolbar meet waar je heen surft en op basis van dit surfgedrag stellen ze een ranking op van sites waar het meest naartoe wordt gesurft. Deze ranking delen ze op basis van DMOZ (de grootste online directory, zeg maar de internationale Startpagina.nl) weer in in categorieen. Je kan dus ook nummer 1 zijn in een categorie zonder een grote site te zijn.
 • Als Nederlander heb je wat minder mogelijkheden met Alexa omdat de toolbar gebruikers veelal Amerikaan zijn en dus weinig op Nederlandse sites komen. Maar hoog in de ranking staan heeft toch voordelen. Net als Amazon met boeken doet, geeft Alexa suggesties welke sites je nog meer kunt bezoeken in de trant van: ‘Bezoekers die deze pagina bezochten, bezochten ook ……’. En deze suggesties lijken gebaseerd te zijn op de meest populaire sites binnen dezelfde DMOZ categorie. Hiernaast kun je op de site ook inschattingen zien van het bezoekersaantal en het bereik van je site (zoals hier voor de site van NRC Handelsblad).
 • Hoe je hoger komt in de ranking is lastig. Kort gezegd moet je in zoveel mogelijk DMOZ categorieen voorkomen en moeten er zoveel mogelijk mensen met een Alexa toolbar (helaas alleen voor IE) op je site komen. Je bezoekers stimuleren de toolbar te installeren wil dus helpen. Zeker in Nederland omdat weinig Nederlanders zo’n toolbar hebben.

Het lijkt dus tijd voor een actieplan want een ranking van 2.439.935 is natuurlijk niets! Zoals Ninjapirate dat doet met zijn ‘Cheat Alexa Ranking System and Win!‘ campagne lijkt me minder eervol, dus nog maar even goed over nadenken. Maar als jullie willen helpen is het installeren van de Alexa Toolbar een goede stap in de richting!

Be Sociable, Share!

Discussion

7 comments for “Alexa, de grote onbekende”

 1. En dan vergeet je bij je speurtocht om Marketingfacts ff te checken? 😉

  Hoe betrouwbaar is de Alexa Ranking?
  http://www.marketingfacts.nl/comments.php?id=5153_0_1_0_C

  Zoe verder ook eens op Alexa en je zult zien dat we Alexa in het verleden regelmatig hebben aangehaald als bron. Niet iedereen was er altijd even enthousiast over vandaar dat ik er ooit ook een zondagmiddag aan heb opgeofferd 😉

  Door: Marco | October 24, 2005, 20:19
 2. Hoi Marco, Marketingfacts vergeet ik nooit te checken. Zeker jouw artikelen niet, maar de zoekfunctie van Marketingfacts is niet zo best als ik eerlijk ben. Ik kan eigenlijk nooit iets vinden.
  Ik herinnerde dit nog wel, heb er zelfs ooit een aantal stukjes over geschreven (b.v. http://www.8a.nl/blog/?p=33 over dat Flabber heel veel geld waard was). Maar dank je voor de opmerking.

  Door: Sipke | October 24, 2005, 21:46
 3. I’m sorry if this is off-topic, but I need some feedback. Do you think extended auto warranties a good deal?
  Thanks in advance for your input.

  Door: tumAffeta | December 19, 2007, 04:07
 4. Hi!

  I want to extend my SQL knowledge.
  I red really many SQL resources and want to
  get more about SQL for my work as mysql database manager.

  What would you recommend?

  Thanks,
  Werutz

  Door: werutzb | October 8, 2008, 04:43
 5. Door: Рома Пилюта | December 19, 2011, 02:36
 6. Kan je ook de backlinks checken op Alexa?

  Door: Weer Barcelona | March 1, 2012, 23:55
 7. Mooie artikel! Ga zo door. Alleen een vraag: Is het wel handig om je aan te melden bij DMOZ?

  Door: Weer Barcelona | March 1, 2012, 23:56

Post a comment