// you’re reading...

Featured

Twitter voor beginners: een HowTo guide

Bijna dagelijks melden zich nieuwe followers aan bij mijn Twitter account (http://twitter.com/sipke). Veel van die nieuwe followers zitten voor het eerst op Twitter en beginnen bijna altijd met een variant op deze eerste tweet:

Dit is mijn eerste bericht op Twitter, ik begrijp er nog niet veel van, maar ik zal het eens proberen

Om eerlijk te zijn begreep ik er ook bitter weinig van toen ik mijn account aanmaakte op 1 maart 2007. Ik stuurde toen wat berichtjes die volledig in het niets verdwenen. Ik heb het toen een maand volgehouden en ben pas weer in april 2008 begonnen. Daarom zal ik hier eens proberen om uit te leggen hoe Twitter werkt en hoe je er zoveel mogelijk plezier aan kan beleven. Een korte Twitter tutorial dus.

Wat is Twitter
Twitter is het best te vergelijken met ‘Wie Wat Waar‘ op Hyves. Je geeft kort (in maximaal 140 tekens) aan wat je bezig houdt. Berichten die je veel ziet zijn activiteiten van de twitteraar, vragen aan andere twitteraars, tips en het delen van interessante links.

Contacten
twitter_followAls je net als ik in het begin geen contacten hebt vallen je berichten volledig in het niets. Het leuke van Twitter is de interactie met anderen. Je maakt contacten door naar de pagina van degene te gaan waar je contact mee wil maken en daar op de link ‘follow’ te klikken. Soms moeten mensen hiervoor toestemming geven, maar meestal zie je direct op jouw homepage ook de berichten van deze persoon.

Je hebt eigenlijk twee soorten contacten. Mensen die jij volgt, of mensen die jou ook terugvolgen. Een goede manier om aan nieuwe contacten te komen is kijken bij bekenden welke contacten zij hebben en daar de mensen te gaan volgen die jij ook interessant vindt. Mensen die je persoonlijk kent volgen je al snel, onbekenden vaak als ze jouw berichten interessant vinden.

Twittiquette
Als je een paar berichtjes van jezelf hebt geplaatst en wat contacten hebt kun je een stapje verder gaan.

 • Antwoorden: je kan mensen een antwoord geven door in je bericht @twitternaam (waarbij twitternaam de gebruikersnaam van de persoon is, in mijn geval dus @sipke) op te nemen. Dit kun je ook doen bij personen die je niet volgt. Het berichtje zal dan worden opgenomen op de twitterhomepage van die persoon
 • Een kanaal openen en volgen: bij evenementen of gebeurtenissen kun je je berichten binnen een kanaal laten vallen. Dit doe je door in je bericht #kanaalnaam op te nemen. Een goed voorbeeld van deze week was het neerstorten van een vliegtuig bij Schiphol waarbij al snel het kanaal #schiphol volstroomde met berichten. Je kan ook zelf een kanaal openen door zelf een #kanaalnaam te verzinnen. Het volgen van een dergelijk kanaal doe je door de kanaalnaam in te vullen bij search.twitter.com. Deze pagina update zichzelf en op die manier kun je blijven kijken wat er gebeurt
 • Forwarden van een tweet: Een berichtje op Twitter heet een tweet. Als je een interessant berichtje ziet en je wil dat aan jouw contacts laten lezen dan kun je het berichtje kopieren en nog een keer sturen. Het is dan wel netjes om je bron te vermelden. Vaak zie je dan ‘RT @twitternaam: het bericht van die gebruiker’. RT staat hier voor ReTweet.

Handige tools
Twitter is zo groot geworden dat er talloze tools zijn die het gebruik van Twitter nog leuker maken. Een paar vind je hieronder:

 • Twitpic: Twitter is alleen maar tekst. Wil je liever een plaatje laten zien, dan kan dat ook. Dit doe je met Twitpic, met deze tool kan je foto’s van je telefoon of je computer online zetten. Deze kan je dan vervolgens in een Twitterbericht laten linken. Twitpic kun je gebruiken met dezelfde inloggegevens als Twitter.
 • URL’s inkorten: 140 tekens ben je zo doorheen. Als je een link wil opnemen in je bericht gaat dat nog eens veel sneller. Er zijn talloze tools op internet die je URL inkorten tot iets veel korters dat je dan vervolgens in je tweet kan gebruiken. De tool die ik vaak gebruik is Tiny URL.
 • Twitter clients: Je kan natuurlijk naar Twitter.com gaan op je computer of mobiel, maar veel mensen gebruiken een applicatie. Hier zijn er vele van. De client waar ik de meeste enthousiaste verhalen over hoor is Tweetdeck. Dit geeft je de mogelijkheid om mensen in te delen in groepen, houdt bij wat je nog niet gezien hebt en nog veel meer.
 • Twitterfall: Al eerder had ik het over de zoekfunctie van Twitter waarmee je kanalen kan volgen of berichten zoeken. Een fijnere tool hiervoor vind ik zelf Twitterfall. Dit laat meer grafisch en realtime zien welke tweets er over een bepaalde zoekterm binnenkomen.

Er is nog veel meer te ontdekken, maar dat hoor je wel van je Twittervrienden als je eenmaal bezig bent. Veel plezier! En mocht je aanvullingen hebben, laat ze dan vooral horen!

Be Sociable, Share!

Discussion

15 comments for “Twitter voor beginners: een HowTo guide”

 1. Overzichtelijk verhaal.
  Voor wie wat meer uit Twitter wil halen heeft OnlineResults onlangs de presentatie ‘Haal meer uit Twitter’ gepubliceerd. Is te downloaden op http://tinyurl.com/lmvawn of op http://www.onlineresults.nl onder Nieuws en Publicaties.
  Veel succes allemaal met Twitter.

  Door: Michel van Kats | August 31, 2009, 13:45
 2. Goed verhaal, kort en krachtig!

  Door: Matthijn | March 22, 2010, 13:57
 3. Na dit bericht zal ik je ook maar even gaan followen, kom je mooi in het lijstje van SEO mensen. Misschien nog een leuke aanvulling om een lijst te maken met de experts van NL en die dan hier te posten?

  Door: Lenen met uitkering | September 18, 2010, 10:39
 4. Bedankt, ik zal e.e.a. gaan toepaasen

  Door: Anna | December 9, 2010, 19:23
 5. fijn dat je dat bestand kunt downloaden Michel
  bedankt!

  groetjes leonie

  Door: leonie | February 9, 2011, 15:10
 6. greetings from bruxelles..in my opinion tweeter is not helping you that much with visitors..i prefer better fb or digg.i hope in the future it would be an english version too.thank you

  Door: Michelle Daisey | October 30, 2011, 01:24
 7. Zo langzamerhand vind ik Twitter een beetje doodbloeden. Handig verhaal hoor!, maar al die reclame wat je tegenwoordig ziet op twitter is wel jammerlijk. Ik geloof echter wel in social media.

  Door: lenen met uitkering | February 29, 2012, 23:22
 8. for Twitter voor beginners: een HowTo guide this is great rule in this article and i am doing follow all time that for twitter followers.

  Door: twitter volgers kopen | May 7, 2013, 20:51
 9. For twitter following this guide is great .

  Door: twitter volgers kopen | May 7, 2013, 22:16
 10. I do not even know how I stopped up here, however I assumed this post was good. I do not recognize who you’re however definitely you’re going to a famous blogger for those who are not already. Cheers!

  Door: Caleb | July 24, 2014, 22:24
 11. I’m a wordpress plugin programmer. I’ve
  designed a plugin that will help scrape web browsers emails to your database without resorting to their connection. I happen to be on the
  lookout for ‘beta’ evaluators and furthermore, as you’ll be getting significant volumes of internet traffic, I was planning on your writings.
  Are you feeling interested?

  Door: Is Skintervention Guide Fake | September 23, 2014, 05:07
 12. Rauenzahn says Anne Arundel has been using it for five
  years, Prince George’s for one or two, and Baltimore City is starting this year along with Baltimore County.

  Installing a home security system in your home is a great way
  to protect your family as well as your property and it
  is one of the best investment a home owner can make.
  The idea is the same as a system of wireless computers using
  a single wireless internet source.

  My page: מתי כוכבי

  Door: מתי כוכבי | October 15, 2014, 11:15
 13. Admiring the persistence you put into your site and in depth information you
  offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same outdated rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google
  account.

  My blog post newborn photography (yelp.com)

  Door: yelp.com | November 11, 2014, 23:21
 14. U kunt de chat-knop waarop staat linkerbalk van de
  site te zien.

  Bezoek ook mijn web blog : chatcafe

  Door: chatcafe | December 29, 2014, 06:18
 15. What’s up everybody, here every one is sharing such knowledge,
  thus it’s good to read this website, and I used to visit this weblog all the time.

  Door: Lullaby | January 10, 2016, 22:06

Post a comment