// you’re reading...

Krant

Power to the Wiki!


Kranten lijken steeds meer onder druk te staan. Zowel wat betreft advertentieinkomsten als lezersaantallen. Media waar invloed op uit kan worden geoefend worden daarentegen steeds populairder. Denk aan Big Brother, Idols, Stand.nl en Weblogs. Een van de mogelijkheden die kranten dan ook hebben om uit het dal te kruipen is meer invloed voor de lezers. De krant zelf lijkt hier met zijn obligate lezersrubrieken minder geschikt voor (al is het Koreaanse OhMyNews de uitzondering die de regel bevesigd). Het is de website die volop mogelijkheden biedt. In navolging van de LA Times zouden Nederlandse kranten hun lezers de mogelijkheid moeten bieden om op Wiki-achtige wijze mee te werken aan artikelen. Ik denk dat niet alle onderwerpen hiervoor geschikt zijn, maar ik zie zeker mogelijkheden:

Het commentaar – Een reflexie op het nieuws van gister kan optimaal worden meegeschreven door de lezers (misschien de ideale manier om te weten wat er in de ‘samenleving’ speelt)
Achtergrondartikelen – Deze kunnen als een work in progress online worden geschreven waarbij de lezers aanvullingen geven
De opinie pagina – Zet de zaterdagse pagina reeds online en laat deze zich democratisch vullen, zowel wat betreft artikelen als wat betreft de onderwerpen en hun balans
Recensies – Misschien nog wel de meest voor de hand liggende categorie. Eindelijk kan worden voorkomen dat je het idee hebt dat de recensent bij een heel andere voorstelling was dan jezelf. Het is ook nog eens een proven concept.
Be Sociable, Share!

Discussion

12 comments for “Power to the Wiki!”

 1. Het kan zeker een interessante toevoeging zijn. Maar de meeste experimenten struikelen op het openbare karakter van WIKI’s. Met corporate blogging is regie al lastig, met WIKI’s helemaal. Maar misschien met registratietools, moderators en een vet redactiestatuut? Interessante ontwikkeling.

  Door: EJ | June 20, 2005, 00:20
 2. EJ, volgens mij zitten er op de gemiddelde redactie ruim voldoende redacteuren om een en ander bij te houden (per krant zo’n 200). Het lijkt me ook niet heel lastig om een systeem te bedenken waarbij een moderator direct een berichtje krijgt met de doorgevoerde wijziging die hij per direct weer kan verwijderen.
  Overigens is een WIKI juist iets dat organisch en zonder regie groeit. Als je maar het juiste publiek weet aan te spreken, dan moet dat lukken, kijk maar naar WIKIpedia.

  Door: Sipke | June 20, 2005, 13:07
 3. Man wat een ontwikkelingen, verder dan de gewone krant komen ze waar ik woon nog niet hoor. Positief is hier wel dat je nog echte “krantenjongens” heb. misschien een onderwerp voor de volgende blog?

  Door: Marjolijn | June 24, 2005, 15:49
 4. In a perfect world we do not want to be overly dependent on any single asset or be so dependent on the cycle or where one asset is the bulk of this company.

  ****************************************
  Use This Tool to Secretly Spy on Your Competitor

  Door: Preston | February 28, 2009, 20:22
 5. Never underestimate the power of the internet. An increasing number of people use the internet
  to search for a business or service so having a web presence is an important media for promoting
  your company. Web design is a real skill and if your website is to not only look good but work well,
  it should be constructed by a professional web designer.

  If you are interested, you can contact me: hqwebdesign (AT) gmail (DOT) com

  Door: DaveCahonne | March 10, 2009, 18:49
 6. Hi nto All
  My PC worked not correctly, many errors. Please, help me to fix buggs on my PC.
  I used Windows 2003.
  Thanks,
  Brefrepheda

  Door: Brefrepheda | December 18, 2009, 14:06
 7. Door: Sninikenburry | May 2, 2010, 07:39
 8. Door: royarnesquasy | July 19, 2010, 15:40
 9. hyundai cars
  diecast cars

  pre owned cars

  buying cars
  used car sale

  Door: Lefesnope | July 19, 2010, 15:44
 10. Anyone………
  Hello?????

  Door: Cagantado | March 1, 2012, 18:45
 11. Do you need a Plumber in Austin, Texas ? We have your answer, inquire today and visit our website
  or just call us. We offer great rates and competitive services, visit our site today and fulfill your need for
  Plumbing in Austin. We offer the best and most reliable plumbing services around in our locality. Visit http://www.austin-plumbingservices.com

  Door: uploarywolall | March 22, 2012, 22:56
 12. Lang leve wiki!

  Door: G-star outlet | October 2, 2013, 16:15

Post a comment