// you’re reading...

Online Marketing

Cashen?

Tijdens de internethype eind jaren negentig leek het schering en inslag, cashende ICT/Telco ondernemers. Het werd even stil, maar nu begint er een nieuw rondje cashers. Het begon allemaal met Marktplaats, dat werd overgenomen door e-bay. Op dit moment zijn er Tom Tom en CelTel die met enorme bedragen thuiskomen. De oprichter van Marktplaats, Rene van Mullum, stelde een lijstje op met de waarde van een honderdtal Nederlandse websites. Dit lijstje wekte nogal wat discussie op. Ondanks de scepsis heb ik eens gekeken hoe je nu de waarde van de top 5 (ik heb meer te doen dan dit weblog en dus werden het er geen 100) nu eens wat objectiever op een rijtje kan zetten.

Eerst even een toelichting op het lijstje. Het lijstje dat je hierboven ziet, is gebaseerd op Multiscope en Alexa. Ik heb de lijst gesorteerd op waarde (dat is natuurlijk het belangrijkst bij cashen). Laat ik een voor een proberen om te kijken of ik kan aantonen of de waarde reÁel is:
Google: De waarde van Google kan op twee manieren worden bepaald, de huidige omzet en de beurswaarde. Op basis van beurswaarde lijkt het mij het makkelijkst. De huidige waarde van Google op de Nasdaq is nu boven de $80.000.000.000! Stel nu dat je Google.nl wilt kopen, welk deel van het Google imperium maakt dit dan nu uit? Volgens Google voeren ze per dag wereldwijd 200 miljoen zoekopdrachten uit. Volgens Alexa doet een bezoeker ongeveer 5.4 pageviews, ik stel dat daarvan 2 zoekopdrachten zijn. Dan zijn er 100 miljoen bezoekers per dag. In Nederland zijn dat er 2,6 miljoen. Dat is 2,6% van het totaal. Stel nu dat dat betekend dat Google.nl ook 2,6% van de totale bedrijfswaarde waard is. Dan is de waarde van Google.nl 2.080.000.000. Dus dan is de waarde van Google ruim te laag ingeschat.
MSN: Bij MSN ga ik uit van de omzet. De omzet van MSN is 5% van de omzet van Microsoft Nederland. In 1997 maakte de omzet van MS NL 2,2% uit van het totaal. In 2005 was de omzet $9,62 miljard. MS NL had dan een omzet van 211 miljoen. 5% daarvan is 10,6 miljoen. Dat lijkt een waarde van 209 miljoen absoluut niet te rechtvaardigen. Met een beurswaarde benadering zou dit overigens een stuk anders uitpakken met een beurswaarde van 260 miljard.
The Hun en Sexworld – Dit zijn de lastigste sites, ze zijn niet beursgenoteerd en worden niet vaak overgenomen. Veel meer dan dat The Hun in 2002 tienduizenden dollars per maand verdiende kan ik niet vinden. Ook al is dat nu explosief gestegen, dan lijkt een omzet van enkele miljoenen het maximaal haalbare. Deze waarde wordt dus fors overschat (maar dat omzet en waarde soms volledig los van elkaar staan weet deze oprichten van Marktplaats als geen ander).
Pagina.nl: Deze pagina is al eens verkocht, naar verluid voor 30 miljoen gulden aan VNU. Daarna nog een keer aan Sanoma, maar hier kan ik geen bedrag van vinden. Zelfs als de waarde in guldens nu dezelfde is in euro’s lijkt het onwaarschijnlijk dat Startpagina en consorten nu al meer dan 100 miljoen waard zijn.

Alles samenvattend lijkt de waarde zeker niet reÁel als je kijkt naar omzet. Je kan echter ook zien dat de beurswaarde soms volledig lijkt los te staan van de omzet. En als je uit gaat van beurswaarde zou dit lijstje nog wel eens een heel eind in de buurt kunnen komen. Vraag is of de sex gerelateerde sites ooit naar de beurs zullen gaan.

Be Sociable, Share!

Discussion

One comment for “Cashen?”

  1. Goed geoordeeld!

    Door: Spink | August 10, 2005, 19:25

Post a comment