// you’re reading...

Gadget

BlackBerry of iPhone 3G?

Ik heb een BlackBerry 8800. Een ultra fijn dingetje, maar niet zo mooi en met langzaam internet. Nu ben ik nogal een Apple fanboy en daarom heb ik met meer dan gemiddelde belangstelling voor de nieuwste iPhone. Al eerder schreef ik over een goede beslissing om mijn degelijke IBM computer voor zakelijk gebruik in te wisselen voor een Macbook Pro. Nu vroeg ik me af of mijn Blackberry ook plaats moet maken voor de iPhone. Om dat nu eens op een rijtje te zetten heb ik de items die ik belangrijk vind voor een telefoon vergeleken voor beide modellen (let wel, dit vind ik belangrijk jouw mening kan anders zijn). Je vindt ze hieronder:

Blackberry iPhone 3G
Gebruiksgemak Dit is bijzonder goed geregeld. De bediening is eigenlijk precies zo als je verwacht. De functie van knoppen veranderd per menu. Knap gedaan! Er is altijd veel lof voor Apple wat betreft gebruiksvriendelijkheid. En ik hoor dezelfde verhalen over dit apparaat.
Qwerty Ik kan nog niet zo snel typen als op de computer, maar wel bijna. Het toetsenbordje is enorm fijn te bedienen met twee duimen. Het hippe touchscreen heeft wel een Qwerty toetsenbord. Maar je kan maar met 1 vinger tegelijk typen en je voelt niks. Hier hoor ik toch wel wat klachten over.
Design Eigenlijk is hij gewoon lelijk. Geen mooie vorm, rare chroom details. Typisch Amerikaans. In een woord prachtig. Mooi afgerond, weinig knoppen en subtiele details.
GPS Is aanwezig met daarbij een soort TomTom variant. Niet perfect, maar wel bruikbaar voor navigatie. Heeft GPS, maar je kan alleen je lokatie zien op Google Maps. Het is wachten op navigatie software.
Camera Niet aanwezig. Dus valt weinig over te zeggen. Een magere 2 megapixel camera en je kan geen filmpjes maken
Batterijtijd Prima, ik kan 2 tot 3 dagen doen met een batterij. En ik gebruik het apparaat heel veel. Batterijtijd schijnt relatief slecht te zijn. Bij relatief intensief gebruik mag je blij zijn dat je het een dag uitzit.
Push mail Dat is natuurlijk het succes van de Blackberry. En dit gebruik ik dan ook continu. Je moet wel een speciale Blackberry Enterprise Server (BES) hebben. De iPhone is samen gelanceerd met Mobile.me de opvolger van .Mac. Dit maakt pushmail mogelijk. Ook is er Microsoft Exchange support
Radio Er zit geen radio op. Misschien dat je streaming kan luisteren, maar nooit geprobeerd. Voor mijn iPod heb ik een FM radio. Die schijnt niet te werken voor de iPhone. Maar er schijnen alternatieven te zijn.
Verbinding In theorie het 2.5G EDGE, maar dat heb je niet in Nederland. Dus zit je opgescheept met GPRS. Mooi voor mail, maar verder nergens voor. HSDPA, oftewel heerlijk lekker snel. Je kan dan ook een beetje surfen en een Google of Wikipedia query doen.
Installeren Ik kan geen applicaties installeren op mijn Blackberry, maar dat ligt niet aan het apparaat, maar aan de IT afdeling op mijn werk. Er zijn veel in applicaties in de app store. En ik heb al even gekeken en er zitten zeker wat dingen bij. En als ik hem zelf koop kan ik installeren wat ik wil.

Maar wat is de conclusie? Qua vrije tijd is de keus makkelijk: de Iphone. Maar voor mijn werk wordt het lastiger. Minder makkelijk mailen zonden toetsenbord en moeilijk op je bedrijfsnetwerk aansluiten (want die doen niet aan custom aansluitingen). Maar met een beetje geluk komt er een BES applicatie voor je iPhone. Dan ben ik om! Nu nog maar even wachten.

Be Sociable, Share!

Discussion

2 comments for “BlackBerry of iPhone 3G?”

  1. Is de HTC Diamond Touch nog een optie. Ik hoor daar goede verhalen over. Heeft (nagenoeg) alles en ziet er tevens redelijk goed uit! Hét compromis?

    Door: Log-isch | July 18, 2008, 12:32
  2. @ Log-isch, ben je aan een nieuwe phone toe? Of nog steeds de HW6915? Die Touch telefoons zijn ook wel mooi. Maar ik vind Windows Mobile altijd zo langzaam. Maar ik heb nog nooit met deze gespeeld, dus ben wel benieuwd naar de snelheid.

    Door: Sipke | July 18, 2008, 19:11

Post a comment