// you’re reading...

Online publishing

Gawker Media

Al vaker verwees ik naar Gawker media. De uitgeverij van Nick Denton. In Nederland wordt tot nu toe alleen gepraat over weblogs en hoe je daar geld mee kunt verdienen. Voor velen is het een manier om kennis te delen of juist om een soort branche communities te vormen. Dit lijken mij niet de beste manieren om direct geld te verdienen. Toch zou je in de toekomst een blad als Adformatie best (deels) als weblog kunnen uitbrengen. Dan kan ik in ieder geval die compleet oninteressante reclameprijzen naast me neer leggen en hoef ik de ‘bureau X heeft klant Y gewonnen’ stukjes niet meer te lezen.
Wat nog niet echt gebeurt is commercieel publiceren voor consumenten. Ondanks de populariteit van sites als Geen Stijl en Jaggle durft het bedrijfsleven zijn vingers er niet aan te branden. Je moet de adverteerders blijkbaar teveel uitleggen. Alleen Michiel Frackers gaat een poging wagen.
Gawker heeft het wel aangedurft. Op dit moment zijn er ook Engelse en Franse initatieven. Gawker Media is eigenlijk een gewone uitgever. Ze betalen journalisten om stukjes te schrijven. Ze bedenken zelf nieuwe uitgaven en maken gewoon winst. Hoe Nick Denton zijn bedrijf ziet is heel tekenend:

"The hype comes from unemployed or partially employed marketing
professionals and people who never made it as journalists wanting to
believe," he said. "They want to believe there’s going to be this new
revolution and their lives are going to be changed."

Interessante stukjes om te lezen:

>> Interview Nick Denton (NYT)
>> Interview Lockhart Steele (chief editor)

Wie gaat er in Nederland het eerste grote bedrijf zijn dat weblogs commercieel gaat exploiteren?

Be Sociable, Share!

Discussion

No comments for “Gawker Media”

Post a comment