// you’re reading...

Entrepeneur

Internet op reis: satelliet internet

Hoe werkt satelliet internetMijn vriendin is op dit moment aan het werk in Indonesie. Ze werkt op een zeer afgelegen plek en zit niet dicht bij een stad met een internetcafe. Ook is er geen telefoon met een landlijn. Kortom geen internet. Ik vroeg me af of het misschien mogelijk was om via de satelliet internet te krijgen. Een rondje internet levert een aantal conclusies op:

  • Satelliet internet is duur: Ik internet met een Casema kabelverbinding van 19,95 euro per maand. Dit heeft een snelheid van 1600 kbit/s download en 500 kbit/s upload. Wil je een dergelijke snelheid ook met een satelliet, dan ben je in de VS 99 dollar per maand kwijt maar in Azie al snel zo’n 1000 dollar per maand. En dan moet je ook nog eens 2000 tot 4000 dollar betalen voor een grote schotel en een ontvanger.
  • Satelliet internet websites zijn amateuristisch: Het maken van een satelliet lijkt me een enorm hoogstaande prestatie. Ook is zo’n satelliet + de lancering ervan erg kostbaar. Daarna was er blijkbaar geen denkkracht en geld meer beschikbaar voor de sites. Elke zichzelf respecterende ISP zou zich ervoor schamen. Bekijk bijvoorbeeld de sites van Apex Broadband en BC Satellite. Niet alleen zijn ze lelijk en gemaakt eind jaren negentig, ze beantwoorden vaak ook weinig essentiele vragen over dekking, apparatuur en kosten.
  • De dekking luistert nogal nauw: Je hebt best wat aanbieders, maar de meesten werken regionaal. Vaak hebben ze een enkele satelliet die in een geostationaire baan om de aarde draait. Die satelliet geeft dan een dekking van enkele honderden kilometers. En hoe verder je van de satelliet afzit hoe zwakker het signaal en hoe lager je upload snelheden. Ook moet je je schotel heel precies richten om een goed signaal te krijgen. Er zijn wel mobiele ontvangers zodat je overal internet hebt. Maar de tarieven hiervan zijn vergelijkbaar met het bellen met een satelliet telefoon (5 tot 7 dollar per MB + 1000 tot 4000 dollar voor de apparatuur).
  • Er kleven nogal wat nadelen aan: Behalve de hoge prijs en de soms matige ontvangst zijn er nog wel wat nadelen van satelliet internet. De belangrijkste is ‘satellite latency‘. Dit zorgt ervoor dat verzoeken om pagina’s of het verzenden van informatie lang kan duren. Dit ondanks relatief hoge snelheden. Ook zijn satellieten relatief gevoelig voor de hoeveelheid gebruikers. De bandbreedte gaat erg snel naar beneden als er meer gebruikers tegelijk zijn. Met onze kabel en ADSL abonnementen zijn we dit niet meer gewend.

Internetten via een satelliet is dus complexe materie en heeft nog een lange weg te gaan. Toch kan ik me best voorstellen dat het haalbaar is om een klein internet cafe te beginnen met een satelliet aansluiting. Over een maandje ga ik op bezoek, misschien toch eens kijken naar de mogelijkheden. Tot slot nog even een lijstje met plekken waar je aanbieders kan vinden. Een lijst met satelliet internet aanbieders voor Azie en Australie vind je hier ook heeft de site overzichten voor alle andere continenten. Ook geeft deze site handige kaartjes met dekking van elk van de aanbieders.

Be Sociable, Share!

Discussion

One comment for “Internet op reis: satelliet internet”

  1. Gaat u eens naar http://www.internet-op-reis.nl
    Ik denk dat dit de oplossing is voor alle reizigers die contact willen houden met het thuisfront, zonder hoge rekeningen te hoeven betalen!

    Door: john | August 24, 2010, 19:54

Post a comment