// you’re reading...

Geomapping

Nederlandse nieuws geolokatie mashups: een overzicht

Het wordt druk in het wereldje van nieuwssites die ook de lokatie toevoegen aan hun berichten. Met de lancering van het mooi vormgegegeven Nu Kaart komt het totaal initiatieven dat ik ken op vijf:

Hier.nl

Initiatief van Ilse. Het lijkt nu een sluimerend bestaan te kennen. Opmkerkelijk is zeker ook dat Ilse deze week ook Nu Kaart lanceerde. Blijkbaar bracht het niet het succes dat men verwachte. Hier.nl staat centraal rond een plaats (nu alleen Amsterdam). Personen kunnen reporter worden, er komen echter zo’n 1 a 2 berichten per dag binnen.

WUZ.nl

Site van de Telegraaf. Is voortgebouwd op een bestaande rubriek in de krant de Telegraaf: Wat U Zegt. Een mooie frisse moderne site, de kaart heeft niet een erg prominte plek in de site. Ook hier kunnen mensen berichten plaatsen. Er komen zo’n 15 berichten per dag binnen. Verder worden kun je foto’s plaatsen en een gepersonaliseerde pagina maken. De vraag is wel hoe deze site gaat worden geintegreerd met het onlangs door de Telegraaf overgenomen WebRegio. Toch een site met een grotere gebruikersdatabase.

Trouw in de Buurt

Dat behoeft weinig uitleg :-). Daar wordt op deze site al veel over gesproken. Het is de eerste site die de kaart centraal stelde. De berichten worden weergegeven op Google Maps en gesorteerd op autoriteit van de bron, landelijke relevantie en stemmen van gebruikers. In het totaal worden meer dan 200 bronnen gebruikt (landelijke media, lokale kranten, regio nieuwssites en weblogs). Er worden ook relevante evenementen en berichten getoond (verkiezingsuitslagen, koninklijke onderscheidingen etc.). Gebruikers kunnen ook bijdragen leveren.

Buurtlink

De site met het grootste budget: 2,7 miljoen! De site wordt omschreven als een project om de hechting in buurten te vergroten. Opmerkelijke partijen die de site steunen zijn bijvoorbeeld de ANBO en de Hartstichting. Het design doet ‘gezellig’ aan. De site kent (te)veel elementen. Zo zijn er aanbiedingen, nieuws, foto’s van Flickr, politieberichten, berichten van gebruikers, links naar plekken in de buurt en nog veel meer.

Nu Kaart

De laatste loot aan de boom van de Nederlandse geo-nieuwssites. Een site van Ilse die als onderdeel van het Nu.nl imperium gegarandeerd lekker veel verkeer krijgt. Het design is erg overzichtelijk. De bronnen zijn de berichten van Nu.nl, de berichten van NuJij.nl en de foto’s van NuFoto.nl. Voor de rest vind je aanvullende diensten als weer, verkeer en flitspalen.

Het mooiste vind ik de tijdselectie die je kan maken met een schuifbalk. Deze lijkt een beetje op de balk zoals je die misschien kent van Google Finance. Op die manier kun je berichten selecteren van een dag waarop je een bericht zoekt.

Is het toevoegen van lokatie de toekomst van nieuwswebsites?

Loading ... Loading ...
Be Sociable, Share!

Discussion

4 comments for “Nederlandse nieuws geolokatie mashups: een overzicht”

 1. Sipke,
  Je vergeet een ambitieus project waarvoor NDCVBK Uitgevers subsidie krijgt van bedrijfsfonds voor de pers. (zie ook: deze aanvraag). Een voorloper hiervan is wellicht http://www.halloemmen.nl

  Door: jurr | May 9, 2008, 14:52
 2. @jurr, goede site dat hallo emmen (om meerdere redenen ;-)). Maar net als de wegener dorpspleinen had ik ze niet meegenomen omdat ze geen kaart hebben. Dat zou ze overigens wel leuker maken.

  Door: Sipke | May 9, 2008, 22:24
 3. Mooi overzicht. Ik denk dat localisatie van het nieuws waarde heeft. Maar die waarde zal nog toenemen als er georss geintegreerd wordt. Dan kun je nieuws op basis van locatie naar je toe halen….

  Door: Remco Kouwenhoven | May 12, 2008, 14:44
 4. @Remco, ik weet niet hoe het bij andere sites zit. Maar Trouw in de Buurt kent GeoRSS. Als je op een bepaald stuk bent ingezoomd dan laat de RSS alleen die berichten zien van dat stuk en uiteraard ook alle updates in dat stuk. Zo is bijvoorbeeld deze feed die voor de stad groningen: http://trouw.nuin.nl/rss.php?level=11&latlow=53.15335906512404&latup=53.27671072761385&lnglow=6.3892364501953125&lngup=6.7462921142578125
  Overigens heb ik net een nieuw template en zijn de linkjes onhandig wit. Daar moet ik nog even aan knutselen.

  Door: Sipke | May 12, 2008, 18:58

Post a comment