// you’re reading...

Geomapping

Overzichtje nieuws en locatie

Ik heb persoonlijk nogal belangstelling voor de locatie component van nieuws. Daarom verzamel ik sites waar die locatie wordt gebruikt om aan te geven waar nieuws is. Locatie is een belangrijk element van nieuws, maar ook ‘relatief belang’. Is een anonieme verkeersdode net zo belangrijk als een overreden premier? Is een aardbeving in Japan belangrijker dan eentje in Pakistan? En hoe meet je deze verschillen. Een site als buzztracker doet een poging doormiddel van het aantal bronnen dat over het nieuws schrijft. Bij Trouw in de buurt wordt er gerangschikt op basis van autoriteit van de bron + gebruikersstemmen. Voor elk van de systemen is wat te zeggen, maar helemaal perfect is het nog niet.
De geo-nieuwssites zijn weer een aantal familieleden rijker, ik zou zeggen veel plezier:

Silobreaker Hot Spots – Een weergave van de hoofdpunten van het nieuws met mogelijkheid om naar nieuws in verschillende categorieen te kijken. De kaart wordt gevoed door verschillende (Amerikaanse) nieuwsbronnen.

Yahoo! NewsGlobe – Een wereldbol met uistekende stokjes. Hoe hoger de stojes, hoe belangrijker het nieuws. De wereldbol staat vol met nieuws van AP. Het is een mooie weergave, maar inzoomen voor meer nieuws is niet mogelijk helaas.

En als toegift de Google Newsmap. Deze geeft nieuws wel visueel weer, maar niet op geografie. Het ziet er erg mooi uit, maar is niet zo handig. Het nieuws komt uit Google News.

Be Sociable, Share!

Discussion

No comments for “Overzichtje nieuws en locatie”

Post a comment