// you’re reading...

Entrepeneur

Locatie bepalen met een IP-adres

Ik ben de laatste tijd vrij veel bezig met locatie gebaseerde diensten ;-). Nu vroeg ik mij af of je ook de locatie van iemand kan bepalen aan de hand van zijn IP adres. Ik dacht dat het moest kunnen. Als je bijvoorbeeld naar Google Analytics kijkt dan slaagt men erin om je bezoekers te verdelen naar plaats. Toch vind je vrij vaak commentaar dat dit vrij onnauwkeurig is. Een voorbeeld daarvan is mijn werk IP-adres. De servers van de IT partij die onze computers beheerd staan in Apeldoorn. Een zoektochtje op internet leverde een aantal partijen op die IP databases bezitten. Ik teste deze op mijn werkcomputer:

Het hangt dus sterk af van de kwaliteit van de database. Ik heb een vluchtige blik geworpen op de gratis database van MaxMind (GeoLite City) en men koppelt IP ranges aan plaatsen. Hoe ze aan die gegevens komen lijkt een nogal arbeidsintensief project:

How does GeoIP work?
The idea behind GeoIP is simple but the process is complex. We employ user-entered location data from sites that ask web visitors to provide their geographic location. We then run millions of these datasets through a series of algorithms that identify, extract, and extrapolate location points for IP addresses.

De $350 die ze voor de database op stadsniveau vragen is dan ook eigenlijk een soort van koopje als je het zo hoort. Waar ik de database voor wilde gebruiken laat ik nog even in het midden. Maar binnenkort weet ik misschien wel je huis te wonen…

Be Sociable, Share!

Discussion

12 comments for “Locatie bepalen met een IP-adres”

 1. De mannen van Nedstat laten zich erop voorstaan dat ze door hun ruime ervaring met stats de beste IP database van Europa hebben, misschien hen ook eens vragen.

  Door: Ruben | February 9, 2007, 10:04
 2. @Ruben, heb het daar wel eens over gehad, maar ze gaan de database niet verkopen omdat het niet hun core-business is. Vraag me ook af of ze de $350 van MaxMind weten te kloppen.

  Door: Sipke | February 9, 2007, 11:54
 3. Nee, verkopen doen ze uiteraard niet, en voor 350eur krijg je natuurlijk ook niks. Maar voor 350eur krijg je bij Maxmind kennelijk geen goede database, dus dat is ook niks waard.

  Nedstat heeft echter wel een API, dus je zou denken dat je dan best content moet kunnen serveren op basis van hun output, which happens to be IP > locatie, toch?

  Gerben, wat vind jij?

  Door: Ruben | February 9, 2007, 11:56
 4. @Ruben, interessant idee. Overigens had ik MaxMind als winnaaar uitgeroepen, zij waren de enige die mij wisten te vertellen waar ik werk.

  Door: Sipke | February 9, 2007, 12:27
 5. @ sipke, de IP-database is inderdaad niet de core business van nedstat, het is een feature die Sitestat interressant maakt als lead generator voor B2B klanten, omdat ze bijvoorbeeld zien welke bedrijven hebben gekeken naar ‘product X’. Vooral deze bedrijfsinformatie maakt het aantrekkelijk.

  @ Ruben, precieze gebruik van de API, zit je bij mij niet goed, maar volgens mij bieden wij de IP-info alleen als onderdeel van rapportages ook binnen de API. Dit betekent dus dat er een interpretatie aan klantzijde moet worden gedaan, door een CMS of applicatie die dit aan het serveren van content zoals jij voorstelt zou koppelen.

  Door: Gerben Boot | February 9, 2007, 12:32
 6. The site http://www.ip-adress.com is very interesting, thanks for the link

  Door: easy | February 25, 2007, 23:47
 7. hey ff vertellen

  maar die andere 2 zeggen wel het goede adress van onze provider
  en maxmind werkt nie eens en is ook nog verot engels

  Door: ocwil | April 25, 2007, 13:53
 8. Hoi! 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondsurfen, ben voorheen nog hier geweest en nu kon ik niet meer binnen geraken omdat ik mijn oud paswoord en inlognaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Daarom opnieuw geregistreerd

  Weet iemand een idee om extra geld te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een gehandicapte zoon van 9 jaar dus alle tips zijn welkom!

  Groetjes,

  Els Wittem

  Door: elswittem | January 8, 2009, 04:31
 9. Door: Cyril | January 10, 2009, 01:37
 10. Ik gebruik zelf ook de database van MAxMind op http://www.mijn-ip.net.

  De ervaring leert mij dat ip-ranges toch redeljk snel veranderen. Dat was het geval met mijn ip-adres.

  Rotterdam wordt al snel Amsterdam of Utrecht naar verloop van tijd.

  Door: Eduard | March 24, 2009, 16:57
 11. Ik gebruik zelf ook de database van MAxMind op http://www.mijn-ip.net

  Door: Eduard | March 24, 2009, 16:58
 12. zo moeilijk is dat toch niet een ip adres is het zelfde als je huisnummer!

  Door: Martin | August 21, 2009, 14:27

Post a comment