// you’re reading...

Krant

Nieuws via Google Maps op Trouw in de buurt


Nieuws laten zien via Google maps leek mij altijd een erg voor de hand liggende toepassing. Toch heeft het heel lang geduurd voordat het daadwerkelijk het geval was. Bij de BBC (toch altijd erg vooruit met zijn ideeen) had men al eens haar eigen nieuws op Google Maps geplaatst. Maar het is ook mogelijk om daar nieuws uit andere bronnen op te zetten. Ik durf wel te zeggen dat Trouw nu met trots een echte Web 2.0 Mashup kan presenteren, Trouw in de buurt. Met de volgende features:

 • Gebruik van Google Maps
 • Nieuws geagregeerd uit RSS feeds van meer dan 200 nieuwsbronnen
 • Volledig AJAX en CSS
 • Gebruikers bepalen mede de ranking van het nieuws
 • Voor de über-geeks zijn er custom RSS feeds afhankelijk van het stuk Nederland waar je naar kijkt
 • Mogelijkheid tot het plaatsen van eigen verhalen (User Generated Content)

Eigenlijk zijn alleen Tagging en Social Bookmarking uit het Web 2.0 pallet niet aanwezig. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje. Alle commentaar is welkom, we zullen hier zoveel mogelijk rekening mee gaan houden.

Disclosure: Ik heb zeer intensief meegewerkt aan dit idee :-) het was namelijk mijn idee en dat van Harmen

Be Sociable, Share!

Discussion

9 comments for “Nieuws via Google Maps op Trouw in de buurt”

 1. heel mooi gedaan sipke en harmen. 1 usability opmerking dacht in eerste instantie dat die rode en groene driehoekjes op de map correspondeerden met de groene plus en de rode min bij een nieuwsartikel. maar dat kan aan mij liggen.

  Door: albert | January 3, 2007, 16:45
 2. ziet er goed uit zeg! Met die css van trouw er omheen is het heel netjes geworden. Is de term ‘in de buurt’ niet een beetje misleidend? Het is vaak geen buurtnieuws, maar nieuws uit een stad. Nieuwsartikelen komen nu eenmaal niet ter beschikking op wijk/buurtniveau, maar op stadsniveau.

  Maar goed, je kunt ook zeggen dat nieuws uit je eigen stad meer ‘in de buurt’ is dan regionaal of nationaal nieuws :)

  Door: Wouter | January 4, 2007, 10:30
 3. Mooie vermelding op nu.nl vandaag, gefeliciteerd! Persoonlijk vind ik de vormgeving nog niet top, maar de manier waarop het nieuws verzameld wordt wel.
  Vraagje: Hoe wordt geselecteerd welke nieuwsbronnen worden toegevoegd, gaat dit automatisch of redactioneel?

  Door: mathieu | January 19, 2007, 22:03
 4. Het ziet er nu een stuk beter uit in het trouw jasje. Alleen een duidelijkere gebruiksaanwijzing zou handig zijn. Op het eerste gezicht vrij vaag. Zo had Wouter hierboven ook niet door, dat je in de kaart kan inzoomen en daadwerkelijk dorpsnieuws naar boven kan halen. Maar keep up the good work!

  Door: Ivo | January 23, 2007, 17:14
 5. @Allen, hartelijk dank voor de complimenten! En ik neem jullie opmerkingen erg serieus, maar…. ik zou niet zo goed weten wat eraan te doen. Een uitgebreidere gebruiksaanwijzing is absoluut iets wat nog moet komen. Maar het probleem is dat er zoveel mogelijkheden zijn dat het ook een soort van ontdekkingstochtje is. Iemand een tip?

  Door: Sipke | January 25, 2007, 10:06
 6. Een zeer mooie toepassing! Erg origineel!

  Aan de usability valt inderdaad nog wat te sleutelen. Zo lukte het mij niet direct om de nieuwslink aan te klikken zonder deze meteen te laten verdwijnen doordat ik met mijn muis per ongeluk over een ander coördinaat ging.

  Door: Sint | February 3, 2007, 01:21
 7. @Sint, dank voor je compliment. Heb je een praktische tip om je probleem op te lossen?

  Door: Sipke | February 3, 2007, 15:50
 8. Nu verandert de headline bij een hover over het vlaggetje. Dat is natuurlijk wel zo handig, maar heeft wel als effect dat het ook ‘per ongeluk’ kan gebeuren. Misschien er toch een click event van maken? Of een timeout gebruiken zodat de mouseover pas na een halve seconde oid reageert?

  Dit is trouwens een probleem waar meerdere Google Maps-toepassingen last van hebben.

  Door: Sint | February 4, 2007, 22:23
 9. @Sint, we hebben naar je geluisterd. Als je nu op een pionnetje staat en je gaat naar beneden dan komt er geen ander berichtje. Pas als je stilstaat op een pion veranderd het berichtje. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

  Door: Sipke | February 8, 2007, 21:13

Post a comment