// you’re reading...

Gadget

GMail en Google Maps op Windows Mobile 5.0

Na het wasmachine incident is het er toch van gekomen. Mijn nieuwe mobiele telefoon is gearriveerd! Het is de HP iPaq HW6915 geworden. Dus ik ben nu gezegend met een telefoon met Wi-Fi, toetsenbord, GPS en Windows Mobile 5.0. En ik ben erg tevreden. Het is even wennen dat hij wat groter is dan mijn vorige telefoon.
De laatste tijd ben ik helemaal fan van de Google ‘Office’ applicaties. Zo heb ik al mijn 6 e-mailadressen geforward naar GMail, zorg ik dat er geen dubbele afspraken ontstaan met mijn vriendin door middel van Google Calendar en office ik er fijn op los in Google Docs&Spreadsheets. En dat wilde ik natuurlijk ook op die mooie nieuwe mobiel.
Dat ging dus even wat minder. Zo is er een leuke GMail App die je op je mobiel kan installeren zodat je daar altijd GMail kan lezen. Zo’n app is er ook voor Google Maps. Het probleem is echter dat dit Java applicaties zijn, en daar doen Bill en zijn maatjes niet aan. Na een uurtje surfen ben ik er toch uitgekomen. Om het jullie wat makkelijker te maken om dit aan de praat te krijgen op je PDA, Smartphone of andere Windows Mobile device hier de te volgen stappen:

 1. Download een zogenaamde ‘midlet manager’. Ik heb de Intent Midlet gebruikt van Mesmertec. Deze download je hier.
 2. Installeer deze op je mobiel door hem ernaartoe te slepen in je verkenner en vervolgens uit te voeren. Je hebt dan de midlet manager.
 3. Start het programma. Ga dan naar Menu > Install > URL via de menu’s.
 4. Klik vervolgens op Add en vul voor GMail de URL http://www.gmail.com/app in om de GMail Java applet te installeren. Of ga naar http://www.google.com/gmm voor Google Maps.
 5. Als je dan op Go klikt, moet je zeggen dat je het programma vertrouwt ­čśë en dat het op internet mag.
 6. Als je dan de volgende keer de Midlet Manager opent kun je de GMail en Maps apps openen
 7. Veel plezier!

Het enige wat nog mist zijn applicaties voor Google Calendar, Google Reader en Docs & Spreadsheets. Maar die komen vast nog. Je kan Google Reader overigs wel mobiel bekijken en Google Calendar gratis reminders laten SMS-en.

Be Sociable, Share!

Discussion

6 comments for “GMail en Google Maps op Windows Mobile 5.0”

 1. Hallo,

  erg bedankt voor je instructies. Toch zit ik met een probleem. Op mijn e-ten x500 (wm5) lukt het installeren van intent midlet manager zonder problemen. Toch kan ik hem na de installatie niet opstarten. Het lijkt wel of hij niet reageert. Ook een soft reset wil niet helpen

  Door: Vincent | November 27, 2006, 02:09
 2. @Vincent, dat is een lastige. Ik kan niet echt zeggen waarom dat niet werkt. Veel meer dan een re-install kan ik niet bedenken.

  Door: Sipke | November 27, 2006, 10:28
 3. Ook al geprobeerd ­čśë Nog steeds niet. Inmiddels wel Maps4PDA erop gezet. Dit is google earth gecombineerd met yahoo maps, ask.com en msn maps. Werkt minstens net zo goed. Al moet ik wel zeggen dat als je de 4 providers bekijkt, dat google maps samen met ask.com maps de beste kwaliteit oplevert (zie geen verschil!). Ook heb je daar de handige functie om je gps (die bij mij ingebouwd zit) te koppelen zodat er een sattelietfoto op je scherm verschijnt van je exacte huidige positie.

  Door: Vincent | December 2, 2006, 00:48
 4. Hoi Vincent
  Leuk dat je ook een ETEN hebt. Ik heb de ETEn600 plus. Alleen moet ik steeds de settings opnieuw installeren van het internet, heb jij dat ook? Verder snap ik nog niet ? hoe je Gmail software kan instaleren. Wat is dat eigenlijk, een soort outlook?
  en waar vind ik die?

  Door: Ron | December 21, 2006, 23:08
 5. Hey Ron,

  Nee, ik moet gelukkig niet steeds settings opnieuw installeren van het internet. Ik heb het 1 keer moeten doen met de update van mijn rom. E-Ten levert een programma die al voorgeïnstalleerd is, ingebakken met windows zeg maar. Het heet application recovery. Ook is het handig om back-ups bij te houden, al is het maar voor de instellingen en contactlijst.

  I.v.m.je vraag over gmail software. Er zit een outlook in WM5. Gewoon op sms-menu klikken en dan kan je linksboven in een menuutje aanvinken welke messagingvorm je wil (waaronder outlook). Het voordeel van deze outlook is dat je meerdere e-mailaccounts kan beheren. Ik heb er op dit moment 3 gesynchroniseerd. Gewoon je adres en wachtwoord meer is niet nodig. Hij kent de goede port-instellingen en zo verder. Zelfs outlook op de pc werkt niet zo goed met gmail!

  Je kan natuurlijk ook third party software van internet downloaden alleen is dat ten eerste op eigen risico en ten tweede dubbel werk als je al een goede outlook erop hebt staan.

  Als er nog vragen zijn roept u maar…

  Door: Vincent | December 21, 2006, 23:49
 6. Eindelijk eens tips die werken! Bedankt. Ik heb ook een 6915 en heb problemen met https:// pagina’s. Bv: mijn medicijnenlogboek van het ziekenhuis kan ik op elke PDA inloggen, maar niet op mijn 6915. Terwijl de webmail (ook https) wel werkt. Heb ik iets verkeerd staan?

  Door: Hans | July 27, 2007, 19:17

Post a comment