// you’re reading...

Gadget

Telefoon vies? Stop hem in de wasmachine!

Zat ik gisteravond lekker op de bank, dacht mijn vriendin dat het wel leuk was een half glas wijn over mijn broek te gooien. Snel alles opruimen en de broek in de wasmachine. Een uurtje later vroeg ik mij af waar mijn telefoon was. Al snel sloeg de angst toe: hij zal toch niet in de was zitten? Snel even gaan kijken en daar lag de batterij voor het raampje:

Na het centrifugeren bleek de schade redelijk groot. Er zat water achter het raampje, de batterij was er af en er droop water uit:

Na de eerste paniek (contacten naar de SIM-kaart kopieren lukte laatst even niet) snel op internet gaan kijken of er een oplossing was. In Nederland kwam men niet verder dan het feitje dat het alleen al in de UK blijkbaar 200.000 mensen per jaar overkomt. Dan ben je gelukkig niet de enige domoor. Hulp kwam echter toch uit het buitenland. Op de Amerikaanse site DevWebsphere vertelde Billy dat hij ook zijn telefoon in de wasmachine had gestopt. En dat deze het weer was gaan doen. Er gloorde wat hoop. Uit de reacties bleek dat in de droger of in de oven stoppen wel eens wilde helpen. Dus:

Na een half uur in de oven, een nachtje slapen en nog een half uurtje in de oven probeerde ik hem weer aan te zetten en ja hoor. Hij doet het gewoon weer! En hij is prachtig schoon. Dus, stop je je mobiele telefoon in de wasmachine of laat je hem in het bad of zwembad vallen:

 • Haal hem uit het water
 • Schud er heel hard mee om de grootste hoeveelheid water er uit te krijgen
 • Leg hem in de oven (bij mij werkte twee keer een half uur op 50 graden)
 • Laat hem voor de rest nog zo’n 12 uur drogen
 • Zet hem weer in elkaar en zet hem aan
 • Als hij niet aangaat kan dat ook aan het leeg zijn van de batterij liggen.

Op basis van de reacties op de site van Billy lijkt de kans op succes ongeveer 50/50. En ik had het idee dat het bij Sony Ericsson telefoons beter werkt dan bij Nokia’s. Zo heeft ook mijn Sony Ericsson K700i laten zien. En het is blijkbaar een goed idee om je contacten even ergens op te slaan.

Be Sociable, Share!

Discussion

11 comments for “Telefoon vies? Stop hem in de wasmachine!”

 1. Wow, wat spannend was dat gisteravond zeg! Zal ik dat maar niet doen met mijn nieuwe ixus850IS? Gelukkig kan je nog even wachten met je de rib uit je lijf (HPHW6910).
  Liefs
  Marjolijn

  Door: Marjolijn | November 11, 2006, 19:17
 2. Fantastisch verhaal….betekent dit dat die nieuwe alles-in-één telefoon (HPHW6910) er nog steeds niet komt? Jammer, ik wilde hem eerst iemand laten uittesten! Misschien moet ik dan toch maar eens wat meer risico nemen en wat minder stug zijn….

  Door: Marc | November 11, 2006, 21:17
 3. Die alles in één telefoon komt er bij het volgende salaris. Hij was inderdaad bijna op de zeer korte baan geschoven, maar dat viel dus weer mee. Ik heb wel besloten dat ik niet per sé een camera hoef. Dat was in het begin leuk, maar gebruik ik nu minder. Dus op de 25e gaat de bestelling eruit.

  Door: Sipke | November 11, 2006, 21:49
 4. aanvullend; een vriend van me is ooit van zijn zeilboot afgedonderd. Gewoon in de middelandse zee, en zo weer aan boord, maar mét zijn (Nokia) GSM in zijn broekzak. Omdat hij een delfterik is had ie meteen bedacht dat zout water heel erg veel slechter zou zijn dan zoet water. De gsm heeft hij derhalve in een glas drinkwater gezet. Een uur later de telefoon te drogen gelegd, en de volgende dag gewoon weer bereikbaar. Sterk verhaal maar uit de eerste hand. Lees overigens zeer onregelmatig je blog, maar vind het doorgaans erg interessant en prettig geschreven. Groet Olaf

  Door: Olaf | December 8, 2006, 13:39
 5. Briljant verslag, de foto’s maken het helemaal af.

  Door: Brain | February 16, 2007, 12:18
 6. Je telefoon zou dit inderdaad overleven. Maar na een verloop van tijd zal je telefoon kuren gaan vertonen. Roest/Corrosie in je toestel.

  Door: BeeBee | March 8, 2007, 16:15
 7. Nog beter is het om de telefoon eerst met gedemineraliseerd water te spoelen zodat alle zeepresten verdwijnen , deze kunnen namelijk later voor corrosie en geleiding zorgen.
  en daarna zorgvuldig drogen
  Je kan ook Marjolein fragen om iets minder enthousiast te zijn;)
  Overigens indrukwekkende foto`s

  Door: Trijnco | January 4, 2008, 18:23
 8. Ik heb zelf oon nog een toestel liggen dat in was is geweest dit is echter wel 3 maanden terug.

  Maar als ik er gedemineraliseerd over heen spoel en daarna laat drogen, zou het toestel het weer moeten doen, of zit ik nu verkeerd?

  Door: Troy | March 13, 2008, 18:21
 9. Nog een tip vooral voor de vrouwelijke lezers – de handdroger op de dames WC of een föhn kunnen ook wonderen verrichten als je je mobieltje per ongeluk in de wasmachine hebt gedaan…of in een glas bier hebt laat vallen…gewoon als voorbeeld…

  Door: Morven | January 26, 2009, 11:49
 10. lol en die deed het nog steeds.

  ff in de wasmachine

  Door: witgoed | November 28, 2010, 20:30
 11. I’m trying to find sites that have already fantastic useful information on what’s popular and what is the optimum makeup products is.. dgbdecdfkged

  Door: Johnc605 | April 28, 2014, 13:52

Post a comment