// you’re reading...

Weblog

Computervaardigheden


De laatste tijd wordt ik mij er iets meer van bewust dat ik iets meer weet van computers dan de gemiddelde Nederlander. Toch verbaas ik mij soms over het gebrek aan computervaardigheden dat veel mensen aan de dag leggen. Zo geeft Aad Jacobs (gezien als een van de invloedrijkste zakenmensen van Nederland) in NRC aan dat hij na zijn pensioen zich eens gaat verdiepen in computers. Dan vraag ik mij toch af hoe je een technologisch vooraanstaand bedrijf als Shell op de been hebt weten te houden als president commissaris (of waren de excel sheets met oliereserves iets te moeilijk voor de bestuurders van toen?).
Iedereen herinnert zich nog wel het aandoenlijke beeld van Wim Kok die met zijn muis naar een beeldscherm wees als was het een toverstokje. Nu had je natuurlijk aan het begin van de jaren 90 nog een excuus, maar anno 2006 mag je toch hopen dat P&O afdelingen iedereen met gebrek aan ICT vaardigheden op cursus hebben gestuurd (en uiteraard hebben gecontroleerd dat deze het gewenste effect hadden).
Om te zien of ik mijn eisen niet te hoog stel (ik ben soms wat veeleisend) ben ik benieuwd of iedereen:

 • De toetscombinatie voor knippen en plakken weet?
 • In staat is om zijn eigen homepage in de browser in te stellen?
 • Het thema van Windows XP kan instellen zodat je niet meer tegen die jaren 80 layout aankijkt?
 • Het diamodel van een Powerpoint presentatie kan aanpassen?

Mocht dit niet het geval zijn, dan leg ik of de lat te hoog, of ben je toe aan een cursus computeren.

Be Sociable, Share!

Discussion

5 comments for “Computervaardigheden”

 1. Gelukkig kan ik alle vragen met ‘ja’ beantwoorden. Toch denk ik dat het probleem niet zo omvangrijk is, en al helemaal niet voor de toplaag van de samenleving. Een manager bij Shell heeft een HRM-desk gevuld met jonge honden die het echte werk doen.

  Daarnaast blijft het een generatie verschil, en over de tijd zullen er steeds minder mensen zijn die niet weten wat je met een muis moet doen. Ergens wel beangtigend, welke vaardigheden krijgen onze kinderen wel onder de knie, en wij niet? Worden wij sukkels in 2050?

  Door: Wouter | July 5, 2006, 11:25
 2. Ik denk dat het probleem toch iets groter is. Ik zie ook genoeg mensen van mijn leeftijd die echt niet fatsoenlijk de weg weten op computers. En die kunnen zeker niet alle bovenstaande vragen beantwoorden. Ook mensen die van de universiteit komen weten soms angstwekkend weinig.

  Door: Sipke | July 5, 2006, 13:50
 3. Maar is dit een groot probleem? Zijn deze computervaardigheden nodig voor je werk?
  Ik ben het met je eens dat veel mensen (lees: collega’s) een stuk efficienter kunnen werken mits ze voldoende it-kennis hebben.

  Maar….. is dit simpelweg een gebrek aan kennis, of gaat het om aan te leren vaardigheden? Ik lees waarschijnlijk een artikel minder efficient dan mijn buurvrouw. Het kan zijn dat mijn cognitieve vaardigheden hier tekort schieten, of dat ik een luie lezer ben. Is het zinvol om mij bij te scholen?
  Hoeveel schieten we er dus mee op om de digibeten meer it-skills bij te brengen?

  Door: Wouter | July 5, 2006, 13:57
 4. Ik denk dat veel mensen veel handiger kunnen werken (en dus productiever worden) dit is in het belang van een organisatie. De werknemer heeft hier inderdaad minder aan, maar die krijgt wel salaris en produceerd minder en tijd is geld gaat nog steeds op.
  Als het niet zou uitmaken, dan hadden we net zo goed de postkoets kunnen houden als vervoer.

  Door: Sipke | July 5, 2006, 14:15
 5. Ik ben dus rijp voor een computercursus, wanneer kom je die geven? Als tegenprestatie doe ik dan nog een keer de d’tjes en t’tjes voor jullie.
  En die postkoets lijkt me best wel leuk maar het Lupo’tje gaat waarschijnlijk sneller.

  Door: Giny | July 6, 2006, 11:08

Post a comment