// you’re reading...

Online publishing

Return of the shopping experience


Mondjesmaat beginnen nu de lokatie gebaseerde diensten op te duiken. Was dit tot nu toe nog het domein van geeks, nu beginnen er ook daadwerkelijk nuttige toepassingen te komen. eBay/Marktplaats is deze week begonnen met het aanbieden van locatiegegevens bij advertenties. Deze zijn beschikbaar doormiddel van een RSS feed.
De eerste toepassing is er ook al, Marktkijker. Marktkijker is een site waarop je een eBay/Marktplaats zoekopdracht kan doen en vervolgens via Google Maps kan zien waar er spullen in de aanbieding zijn die voldoen aan die zoekopdracht. Volgens mij is het koppelen van locatie aan de advertenties om twee redenen een goede uitbreiding op de dienstverlening:

 • Een probleem van de sites met classifieds is de overdracht van de gekochte goederen. Er zijn al wat pogingen om dit op te lossen met fysieke winkels. Door locatie van het verkochte aan te geven kan men in de eigen buurt kijken wat er wordt aangeboden en gelijk kijken of er een vervoersprobleem is.
 • De shopping experience is verdwenen bij de classifieds sites. Men gaat vooral gericht op zoek naar goederen en kan niet meer lekker winkelen. Door op een kaart al het verkochte aan te geven kan men gewoon in de buurt ‘winkelen’ voor koopjes. Wat is er leuker dan kijken of je buurman nog wat leuks in de aanbieding heeft, dat is toch iets wat de rommelmarkt zo zijn charme geeft.

Marktkijker voldoet nog niet helemaal aan het tweede puntje. Je kan alleen naar advertenties kijken die voldoen aan een zoekopdracht, maar dat is uiteraard een kwestie van tijd (whisful thinking?).

P.S. Marktkijker is overigens gelieerd aan eBay Nederland gezien de Whois info van het domein. Dus het is nog even wachten op de eerste handig entrepeneur / programeur.

Be Sociable, Share!

Discussion

4 comments for “Return of the shopping experience”

 1. Geen bronvermelding?

  Door: Robin | May 3, 2006, 11:12
 2. @Robin, ik weet niet precies wat je bedoelt met bronvermelding. Ik heb een linkje toegevoegd naar jouw site omdat dit een van de bronnen was waar er over dit nieuws werd geschreven. Er waren in de afgelopen dagen tientallen berichtjes over Marktkijker (goed gedaan van eBay :-)) en daar koos ik die van jou uit. Je kunt je overigens ook afvragen of een link geen bronvermelding is.

  Door: Sipke | May 3, 2006, 11:20
 3. Ik vind het echt een zeer goed concept !

  Door: online winkelen | August 22, 2006, 11:58
 4. Ben eens met u heel goed

  Door: mike | February 9, 2010, 13:17

Post a comment