// you’re reading...

Online publishing

Herinnert u zich deze nog?


Toen ik net mijn eerste kabelmodem kreeg in 1999 heb ik het halve internet gezien. Een van de sites waar ik lang bleef hangen, en later ook vaak terug kwam, was Gratiz.nl. Iedereen kent de site vast. Je kan er allerlei dingen gratis aanvragen. In mijn studententijd heb ik de ene naar de andere gratis CD-Rom besteld. Na een tijdje was de lol er vanaf.
Onlangs ontdekte mijn vriendin dat je gratis upgrade kaartjes naar 1e klas voor de trein naar Schiphol kon bestellen. Dit kwam goed uit aangezien wij maar eens gaan kijken hoe het koraal er in de Rode Zee bij ligt. Donderdag vertrekken we naar Marsa Alam in Egypte. En deze kaartjes kwamen via weer via Gratiz.nl. Ik ging me ineens afvragen wat die pagina nu precies is.
Na wat onderzoek bleek de pagina te zijn van Erik Scholtens en dat al voor bijna 10 jaar. Ondanks dat de site er enorm amateuristisch uitziet heeft deze maarliefst 20.000 pageviews per dag. Volgens de STIR Marktmonitor heeft de site een bereik van 3,9%. Dat is groter dan bijvoorbeeld de site van de krant Trouw.
Dit succes was meer mensen opgevallen. Zo probeerde Gratis.nl (een S dus in plaats van een Z) een graantje mee te pikken van het succes. Erik Scholtens zag dit als een bedreiging en vocht dit aan bij de rechter, maar kreeg helaas voor hem ongelijk. Uiteindelijk hoefde hij niet bang te zijn, gratis.nl bestaat nog slechts in de marge (en werkt beroerd op Firefox).
Het amateuristische uiterlijk is ook schijn. De advertenties worden gedaan door DoubleClick. Veel van de links worden geleid via TradeDoubler, een site die veel werkt per lead. Als iemand dus langs komt via Gratiz.nl krijgt de site hiervoor geld. Ook biedt hij allerlei andere dingen aan zoals SMS, faxen, reizen, tijdschriften en kranten. Ook hier zal er wel worden betaald per aangebrachte klant. Gezien de bezoekersaantallen zal dit een aardig zakcentje zijn voor Erik.

Be Sociable, Share!

Discussion

3 comments for “Herinnert u zich deze nog?”

  1. gratiz ken ik ook al een ruime tijd, mijn favoriet blijft toch wel http://www.allesvoorniks.nl daar staat ook altijd een afbeelding bij van het product dat je kan bestellen

    Door: Nicole | May 3, 2006, 09:50
  2. Het jammere van die sites is dat er ook spullen met verzendkosten op staan. Sites als http://www.0euro.nl hebben dat gelukkig niet.

    Door: Edje | June 17, 2006, 17:10
  3. bij http://www.allesvoorniks.nl staat het er gewoon netjes bij of er verzendkosten zijn, zelfs in een eigen categorie ‘bijna gratis’

    Door: Nicole | June 17, 2006, 21:44

Post a comment