// you’re reading...

X-zeitung

Ajax, de nieuwe kampioen!


Ondanks dat ik Dirk Kuijt en kornuiten het landskampioenschap aanmerkelijk meer gun dan Ajax ziet het er toch naar uit dat Ajax dit jaar een belangrijke plek opeist. Het gaat hierbij niet om de voetbalclub, maar om de programmeertaal (zie: Wikipedia). Steeds meer grote sites maken er gebruik van. Zo zijn Google (met name de rss-reader is een mooi voorbeeld), KLM en Apple al vervente gebruikers.
Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) is een programmeertaal die HTML combineerd met Javascript. Dit biedt een aantal voordelen:

  • Het maakt gebruik van bestaande programmeertalen, dus nagenoeg alle browsers kunnen ermee werken
  • Ajax kent een zogenaamde Single Page Interface (SPI), dit zorgt ervoor dat data kan worden ingeladen zonder dat de pagina wordt ververst, en dat bespaart heel wat tijd
  • Ajax biedt de mogelijkheid om zogenaamde ‘widgets‘ te programmeren. Dit zijn online applicaties. Dit kan gaan om een klokje, maar ook om een compleet office pakket (leuk voorbeeld)!

Kortom, Ajax kan je leven een stuk aangenamer maken. Zo bekijk ik mijn AdSense inkomsten met Ajax, zoek ik eindelijk een beetje makkelijk een vliegticket met Ajax en schrijf ik dit stukje in een Ajax editor (Chenpress) voor WordPress!
En Ajax is toch ook nog een beetje Nederlands, want het Nederlandse bedrijf Backbase maakt op dit moment internationaal goede sier met zijn op Ajax gebaseerde producten.

UPDATE: Harmen wees mij er op dat AJAX geen programmeertaal is, maar een programmeerconcept!

Be Sociable, Share!

Discussion

2 comments for “Ajax, de nieuwe kampioen!”

  1. Zou je uit kunnen leggen hoe je je Adsense statistieken met Ajax bekijkt?

    Door: Tinus | October 29, 2005, 20:17
  2. @Tinus: Ik kijk mijn AdSense statistieken niet met Ajax, maar de pagina van Google waarop je deze resultaten bekijkt is geschreven met Ajax. Wat wel ideaal is is de plugin voor Firefox, daarmee kun je realtime je inkomsten monitoren: http://code.mincus.com/?p=3

    Door: Sipke | October 31, 2005, 12:03

Post a comment