// you’re reading...

Gadget

Video op je mobiel


Video hoefde van mij nooit zo. Ik had het idee dat schrift veel efficienter was dan het kijken van video’s. De laatste tijd begin ik steeds meer te geloven in video. Ik bekijk regelmatig filmpjes bij Google Video en YouTube. En een tijdje geleden gaf ik zelfs toe dat mobiele tv-provider MobuzzTV best leuk was.
Op Gizmodo zag ik vorige week het ene na het andere mobieltje langs komen met TV mogelijkheden (men was op de CeBIT). En toen viel bij mij het kwartje. Dat zou ik nou wel willen hebben! Een leuke uitzending kijken die ik heb gemist of ‘s morgens in de trein nog even wakker worden met ontbijt TV. Op weg naar een feestje even in de mood komen met de laatste videoclip van Sean Paul enz. enz.
Nu blijkt de werkelijkheid nog niet zo ver te zijn, dus wacht maar even met het kopen van een mobieltje met TV mogelijkheden. Zo heb je allereerst de stammenstrijd tussen de protocollen DMB en DVB-H. Met DMB worden de meeste mobieltjes uitgebracht (zoals deze Samsung). Maar in Nederland lijkt er meer kans te bestaan op het DVB-H protocol dat weer het kleine zusje is van ons Digitenne. Dit protocol wordt ondersteund door onder ander Nokia (zie hier de uitleg) en is een lichtere vorm van het Digitenne protocol DVB-T.
Op dit moment zijn er proeven in den Haag en Amsterdam. De proef in Amsterdam is van KPN in samenwerking met Nokia.  In Engeland vond O2 reeds uit dat voor 8 pond per maand mensen bereid zijn een abonnement te nemen. Al met al pech voor mij dat Sony Ericsson (mijn preferred supplier voor mobiele telefoons) pas langzaam aan de slag gaat met DVB-H. Moet ik dan toch gaan zwichten voor een Nokia N92?

Be Sociable, Share!

Discussion

3 comments for “Video op je mobiel”

  1. […] voor de rest zouden een aantal dingen leuk zijn: GPS UMTS Radio DVB-H ondersteuning (Mobiele televisie) Een camera En dat roept een aantal problemen op, er i […]

    Door: 8a, online marketing blog | April 24, 2006, 21:06
  2. Allemaal mooi, video via DVB zus en DMB zo maar voorlopig wil ik vooral mijn eigen videotjes aan mijn vrienden laten zien, zonder blut te raken. De beste manier is wat mij betreft nog steeds via internet. Op http://www.mobilereporters.org zet je moeiteloos je telefoonfilmpjes, en via een mailknop breng je je vrienden op de hoogte. Je kunt zelfs met een beetje code de filmpjes in je eigen blog opnemen. En nederlandstalig is ook wel eens lekker voor de verandering.

    Door: Jan V. | July 11, 2006, 21:48
  3. @Jan, mooie advertorial ;-). Maar leuk initiatief, veel succes!

    Door: Sipke | July 13, 2006, 14:20

Post a comment