- 8a, online marketing blog - https://www.8a.nl/blog -

Power to the Wiki!


Kranten lijken steeds meer onder druk te staan. Zowel wat betreft advertentieinkomsten [1] als lezersaantallen [2]. Media waar invloed op uit kan worden geoefend worden daarentegen steeds populairder. Denk aan Big Brother [3], Idols [4], Stand.nl [5] en Weblogs. Een van de mogelijkheden die kranten dan ook hebben om uit het dal te kruipen is meer invloed voor de lezers. De krant zelf lijkt hier met zijn obligate lezersrubrieken minder geschikt voor (al is het Koreaanse OhMyNews [6] de uitzondering die de regel bevesigd). Het is de website die volop mogelijkheden biedt. In navolging van de LA [7]Times [7] zouden Nederlandse kranten hun lezers de mogelijkheid moeten bieden om op Wiki [8]-achtige wijze mee te werken aan artikelen. Ik denk dat niet alle onderwerpen hiervoor geschikt zijn, maar ik zie zeker mogelijkheden:

Het commentaar – Een reflexie op het nieuws van gister kan optimaal worden meegeschreven door de lezers (misschien de ideale manier om te weten wat er in de ‘samenleving’ speelt)
Achtergrondartikelen – Deze kunnen als een work in progress online worden geschreven waarbij de lezers aanvullingen geven
De opinie pagina – Zet de zaterdagse pagina reeds online en laat deze zich democratisch vullen, zowel wat betreft artikelen als wat betreft de onderwerpen en hun balans
Recensies – Misschien nog wel de meest voor de hand liggende categorie. Eindelijk kan worden voorkomen dat je het idee hebt dat de recensent bij een heel andere voorstelling was dan jezelf. Het is ook nog eens een proven concept [9].
Be Sociable, Share!
  • [10]
  • [11]
  • [12]
  • [13]