- 8a, online marketing blog - http://www.8a.nl/blog -

Twitter voor beginners: een HowTo guide

Bijna dagelijks melden zich nieuwe followers aan bij mijn Twitter account (http://twitter.com/sipke [1]). Veel van die nieuwe followers zitten voor het eerst op Twitter en beginnen bijna altijd met een variant op deze eerste tweet:

Dit is mijn eerste bericht op Twitter, ik begrijp er nog niet veel van, maar ik zal het eens proberen

Om eerlijk te zijn begreep ik er ook bitter weinig van toen ik mijn account aanmaakte op 1 maart 2007. Ik stuurde toen wat berichtjes die volledig in het niets verdwenen. Ik heb het toen een maand volgehouden en ben pas weer in april 2008 begonnen. Daarom zal ik hier eens proberen om uit te leggen hoe Twitter werkt en hoe je er zoveel mogelijk plezier aan kan beleven. Een korte Twitter tutorial dus.

Wat is Twitter
Twitter is het best te vergelijken met ‘Wie Wat Waar‘ op Hyves. Je geeft kort (in maximaal 140 tekens) aan wat je bezig houdt. Berichten die je veel ziet zijn activiteiten van de twitteraar, vragen aan andere twitteraars, tips en het delen van interessante links.

Contacten
twitter_followAls je net als ik in het begin geen contacten hebt vallen je berichten volledig in het niets. Het leuke van Twitter is de interactie met anderen. Je maakt contacten door naar de pagina van degene te gaan waar je contact mee wil maken en daar op de link ‘follow’ te klikken. Soms moeten mensen hiervoor toestemming geven, maar meestal zie je direct op jouw homepage ook de berichten van deze persoon.

Je hebt eigenlijk twee soorten contacten. Mensen die jij volgt, of mensen die jou ook terugvolgen. Een goede manier om aan nieuwe contacten te komen is kijken bij bekenden welke contacten zij hebben en daar de mensen te gaan volgen die jij ook interessant vindt. Mensen die je persoonlijk kent volgen je al snel, onbekenden vaak als ze jouw berichten interessant vinden.

Twittiquette
Als je een paar berichtjes van jezelf hebt geplaatst en wat contacten hebt kun je een stapje verder gaan.

Handige tools
Twitter is zo groot geworden dat er talloze tools zijn die het gebruik van Twitter nog leuker maken. Een paar vind je hieronder:

Er is nog veel meer te ontdekken, maar dat hoor je wel van je Twittervrienden als je eenmaal bezig bent. Veel plezier! En mocht je aanvullingen hebben, laat ze dan vooral horen!

Be Sociable, Share!
  • [5]
  • [6]
  • [7]
  • [8]