- 8a, online marketing blog - http://www.8a.nl/blog -

Weblogs kunnen net zo journalistiek zijn als kranten, punt uit!

weblog-journalismIk zat laatst ergens een oude Vrij Nederland te lezen en daar was het weer eens zover. Het aloude argument ‘weblogs zijn niet journalistiek want het merendeel gaat over de poes en andere huiselijke bezigheden‘ werd weer eens van stal gehaald. Laten we nu voor eens en voor altijd constateren dat dat argument totale nonsens is. En ook vandaag was het weer zover bij Rimmer Mulder aldus Yme op Ymerce [1]. Het vergelijken van (landelijke) kranten met weblogs is hetzelfde als het gelijkstellen van alles wat op papier verschijnt met BBC News.

Weblogs zijn een informatiedrager, net als krantenpapier dat is. Het huis-aan-huisblad, de schoolkrant en de Gammakrant verhouden zich net zo tot de Volkskrant als het weblog van Sjaan op drie hoog achter tot De nieuwe Reporter [2]. Dus als je nog een keer met dit argument aan wil komen maak dan relevante vergelijkingen:

En ja, die vergelijkingen zijn er niet voor niks. Want in bijna alle gevallen zal blijken dat de online varianten met meer kennis, hogere snelheid en betere schrijfstijl de offline variant zullen verslaan.

Dus nu eens en voor altijd ophouden met dat geneuzel over weblogs zijn niet journalistiek. Dat opschrijven, dat is pas niet journalistiek.

Be Sociable, Share!
  • [8]
  • [9]
  • [10]
  • [11]