- 8a, online marketing blog - http://www.8a.nl/blog -

DAG.nl eerste grote nieuwssite op WordPress in Nederland

dag-wordpress

Na vanmorgen een blik te hebben geworpen op de website van DAG [1] (waar ik lang voor heb gewerkt) zag ik dat deze volledig is vernieuwd. Ik was bij deze plannen betrokken toen ze werden gemaakt. En vind het mooi dat ze ondanks de moeilijke tijden die ze hebben doorgemaakt [2] toch nog vol goede moed hebben doorgewerkt aan dit project.

Daar was natuurlijk alle reden voor want de site is een stil, maar groot succes. Ze verzorgt de berichtgeving voor KPN Vandaag [3] en HetNet [4] en heeft zelf een bereik van 5,2% in STIR [5]. En dit alles met een zeer beperkt team. Dus goed dat men er in blijft investeren. Het nieuwe ontwerp is lekker strak en clean. Maar eigenlijk het meest bijzondere is dat de site van DAG is gemaakt op basis van WordPress. Naar mijn idee zijn veel CMS-en vaak veel lastiger dan nodig is en vooral heel inflexibel. Je hebt een gruwelijk lang requirements document nodig dat eigenlijk de toekomst moet voorspellen. En het implementeren van veranderingen is tijdrovend (change procedure bla die bla) en erg kostbaar door het monopolie van de CMS ontwikkelaar. WordPress is voor de gebruiker erg goed te begrijpen en bovenal erg flexibel. Ontwikkel kosten zijn veel lager doordat er voor bijna alles een plugin is die je alleen nog hoeft aan te passen.

In het buitenland waren er al wat voorbeelden van kranten die op WordPress draaiden. Vaak deels (zoals de New York Times) maar ook volledig zoals het netwerk regionale kranten Express and Star [6]. Ik ben benieuwd welke uitgever het verder aandurft om een duur CMS (Escenic [7]…) aan de dijk te zetten en echt te gaan innoveren. Dan heb je de 8 miljoen van Plasterk niet meer nodig [8] en kan je met de tonnen die je uitspaard eens echt gaan innoveren [9]!

Be Sociable, Share!
  • [10]
  • [11]
  • [12]
  • [13]