- 8a, online marketing blog - http://www.8a.nl/blog -

Locatie bepalen met een IP-adres

Ik ben de laatste tijd vrij veel bezig met locatie gebaseerde diensten [1] ;-). Nu vroeg ik mij af of je ook de locatie van iemand kan bepalen aan de hand van zijn IP adres. Ik dacht dat het moest kunnen. Als je bijvoorbeeld naar Google Analytics kijkt dan slaagt men erin om je bezoekers te verdelen naar plaats. Toch vind je vrij vaak commentaar dat dit vrij onnauwkeurig is. Een voorbeeld daarvan is mijn werk IP-adres. De servers van de IT partij die onze computers beheerd staan in Apeldoorn. Een zoektochtje op internet leverde een aantal partijen op die IP databases bezitten. Ik teste deze op mijn werkcomputer:

Het hangt dus sterk af van de kwaliteit van de database. Ik heb een vluchtige blik geworpen op de gratis database van MaxMind (GeoLite City [4]) en men koppelt IP ranges aan plaatsen. Hoe ze aan die gegevens komen lijkt een nogal arbeidsintensief project:

How does GeoIP work?
The idea behind GeoIP is simple but the process is complex. We employ user-entered location data from sites that ask web visitors to provide their geographic location. We then run millions of these datasets through a series of algorithms that identify, extract, and extrapolate location points for IP addresses.

De $350 die ze voor de database op stadsniveau vragen [6] is dan ook eigenlijk een soort van koopje als je het zo hoort. Waar ik de database voor wilde gebruiken laat ik nog even in het midden. Maar binnenkort weet ik misschien wel je huis te wonen…

Be Sociable, Share!
  • [7]
  • [8]
  • [9]
  • [10]