// you’re reading...

X-zeitung

SEO voor je weblog


Ik experimenteer al een tijdje met SEO (Search Engine Optimalisation). Niet alleen op dit weblog, maar ook op een aantal grotere sites. SEO komt bij heel wat mensen over als manipulatie, zeker na een aantal schandalen op dat gebied (met bijvoorbeeld de verzekeraars die uit Google werden verwijderd). Toch ben ik er erg voor. Ik zie het niet als manipuleren, maar als de deur open zetten voor een welkome bezoeker, de zoekbot van Google. De (eenvoudig te kopieren) acties die ik nu heb genomen zijn onder andere:

 • In de <Title> </Title> tags van mijn pagina staat nu altijd de titel van het artikel of de categorie. Deze staat ook nog eens vooraan.
 • In de URL zie je altijd de titel van het artikel terug (bijv. http://www.8a.nl/blog/2006/08/28/ebay-spreekt-marktplaats-tegen/)
 • Met het maken van links hou ik rekening met de achterliggende content. Zo noem ik een link naar Philips ‘Philips‘ en niet ‘link
 • In de tekst laat ik een of meerdere woorden terugkomen waar je op zou kunnen zoeken als je naar dit onderwerp op zoek bent (bijvoorbeeld in dit geval is het goed Zoekmachineoptimalisatie, SEO en weblog te noemen)
 • Ik heb een Google Sitemap aangemaakt. Deze geeft Google een seintje als ik weer een mooi stukje proza heb geproduceert zodat de Googlebot kan worden langsgestuurd. Er zijn mooie plugins voor je weblog die een sitemap aanmaken
 • Ik laat mijn feeds via Feedburner lopen. Deze brengt weblogzoekmachines op de hoogte als ik een stukje heb geschreven

Eigenlijk allemaal heel simpele zaken, maar als je ze allemaal doet, dan zie je al snel dat het werkt. Als je een (WordPress) weblog hebt, dan zijn de Ultimate SEO tips van Fintan Darragh een absolute aanrader.
En een voorbeeld dat ik het een beetje onder de knie begin te krijgen is mijn handleiding om Rusland binnen te komen met de auto. Die stond in 3 dagen op bijna alle relevante termen op nummero uno in Google. Toch leuk!

Be Sociable, Share!

Discussion

5 comments for “SEO voor je weblog”

 1. Ben een seo/usability site aan het bouwen. Wil je een korte review geven van de test-homepage?

  Door: ron | October 14, 2006, 01:08
 2. @Ron, wat bedoel je precies? Mail anders even via mijn contact-form.

  Door: Sipke | October 16, 2006, 09:02
 3. Hey! Even tussendoor: iemand geïnteresseerd in een baan op het gebied van SEO/SEM? Heb je een passie voor internet? Ik heb een aantal goede aanbiedingen gevonden op deze website:

  http://www.internetadvantage.org/workwithus.asp

  Ik zou zeker even kijken want het zijn zeer interessante functies voor mensen die verstand hebben van Search Engine Optimization en Search Engine Marketing.

  Door: Sem | November 8, 2007, 14:57
 4. For online marketing blog posting I have read deeply and follow this information all time.

  Door: likes kopen | May 2, 2013, 17:08
 5. Hello to all, the contents present at this web page are truly amazing for people knowledge, well,
  keep up the good work fellows.

  Door: Best kitchen faucet 2014 | November 13, 2014, 22:32

Post a comment